Trokut političke moći

Trokut_mo_i.jpg

Tranzicijske borbe za prevlast

Poslije sloma SSSR-a 1991., Rusija je izgledala više nalik Divljem zapadu nego globalnoj Euroazijskoj supersili. Bilo je tek nekoliko jasnih pravila i obilje mogućnosti za financijski i politički dobitak – legalnim ili ilegalnim putem – a postojale su brojne persone koje su znale iskoristiti spomenutu situaciju. Brojne frakcije borile za kontrolu bogatstva zemlje , industrije i politike , a glavni akteri te borbe bili su siloviki , " Familija " i oligarsi .

Siloviki, Familija i oligarsi

Siloviki je izraz koji se u Rusiji koristi za moćnike. Fakcija se sastoji od bivšeg osoblja KGB-a i sigurnosnih službi – mahom ruski nacionalisti koji žele vratiti državi njenu staru slavu. Baze moći silovika bila su ministarstva i uredi zaduženi za unutarnje poslove, te KGB-ov nasljednik – Federalna sigurnosna služba (FSS ili eng. FSB). Predsjednik Federacije Boris Yeltsin bojao se da će ga grupa svrgnuti, te je preventivno restrukturirao baze silovika – FSB, vojsku i ostale sigurnosne službe- time ih, barem za sada državši podalje od stvarne moći.

Članovi “Familije” bili su Yeltsinovi rođaci i njihovi bliski suradnici koji su – infiltrirani u visoke poslovne krugove i vladu u Rusiji – bili instrumenti Yeltinovog održavanja na moći. Među njima bilo je i silovika koji su istodobno bili ubrajani i u Familiju. Baza moći ove fakcije bila su Ministarstva s gospodarskim i financijskim resorima.

Dok su se siloviki i Familija borili za prevlast u državnim strukturama, oligarsi su kontrolirali najvažnije poslovne sektore ruskog ekonomskog područja (najvažniji – energetika, rudarska i prerada teških metala) – privatizirane i one koji su još bili pod kapom države. Većina ovih pojedinaca doživjeli su svoj uspon za Yeltsinovih ekonomskih reformi – nazvanih Gaidarova “šok terapija” (prema Yeltsinovom tadašnjem premijeru, Gaidaru) – što je dovelo do konfuzije oko vlasništvom raskomadane sovjetske ostavštine. Oligarsi su klasa za sebe, nova elitna grupa post-sovjetskih poslovnih vođa.

Trokut političke moći

Dveri srebra i krvi - St. Petersburg Shadowself Shadowself