Mir s Čečenima

Victory.jpg

Kolovoz 1996.

Poslije izbora, Lebed je postavljen za načelnika državne sigurnosti, i data su mu dva na oko nekompatibilna zadatka: da povrati kontrolu nad Groznim, i da istovremeno organizira povlačenje ruskih trupa iz Čečenije do početka rujna.

Pokušaju ruskih snaga da povrate kontrolu nad Groznim i drugim dejlovima republike, su bili neuspješni. General Lebed je odlučio obaviti direktne pregovore sa čečenskim načelnikom štaba Aslanom Mashadovim. Okvirni dogovor je postignu 23. kolovoza, poslije tri runde pregovora. Dogovor je bio da se obje strane povuku iz Groznog na određene točke van grada. Politički aspekt ovog dogovora sastojao se od petogodišnjeg odlaganja o odlučivanju o konačnom statusu republike. U međuvremenu, Čečenija bi, makar u ruskim očima, ostala dio Ruske Federacije, ali bi se autonomna vlast formirala poslije novih izbora.

Iako je u ruskom parlamentu postojao otpor ovoj odluci, prekid vatre je stupio na snagu 27. kolovoza 1996. godine. Lebed i Mashadov su potvrdili mir u Dagestanskom gradu Hasavjurtu, 30. kolovoza. Predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i saradnju su prisustvovali potpisivanju sporazuma. Ukupan broj žrtava je procenjen na 60.000 – 100.000, a ranjenih na oko 240.000.

Tisuće ruskih dobrovoljaca vraćaju se svojim kućama.

Mir s Čečenima

Dveri srebra i krvi - St. Petersburg Shadowself Shadowself